Constructief glas

Constructief glas betreft bewerkt en gehard glas, dat op enigerlei wijze bevestigd (geďnstalleerd) is in een bestaande structuur en in het algemeen met elkaar verbonden is. Vaak makt het onderdeel uit van een groter geheel. In deze context wordt ook het glazen deurenprogramma van AGC tot constructieve beglazing gerekend.


Constructief glas wordt gebruikt voor bijvoorbeeld deuren en puien, entrees, vouw- en schuifwanden, douchedeuren en -cabines, squashwanden, showrooms etc. Het glas wordt standaard FVP (fijn vlak gepolijst) geslepen en daarna gehard in de hardingsoven. Andere randafwerkingen, zoals verstek geslepen of halfrondgeslepen zijn mogelijk. De toegepaste dikten zijn meestal 8, 10 en 12 mm.


De toepassingsmogelijkheden van constructief glas zijn zeer talrijk. Iedere toepassing stelt specifieke eisen aan het glas, de montage, etc. Bij de montage wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van hang- en sluitwerk. Hiervoor moeten gaten en/of uitsparingen in het glas zijn aangebracht. Hiervoor gelden speciale normen.


Wat betreft de toepassingen van gehard glas kan een verdeling worden gemaakt tussen “standaardtoepassingen” en “speciale toepassingen”.
Standaardtoepassingen zijn (douche-)deuren en puien, speciale toepassingen zijn vouw- en schuifwanden, squashwanden, geschroefde gevels en showroombeglazing.


De speciale toepassingen zijn vaak complexer en in ieder geval altijd maatwerkoplossingen voor een specifieke situatie of een specifiek project.