Geschroefde gevelbeglazing: maximale esthetiek en transparantie

Denk je aan glas, dan denk je vaak meteen aan een raam waar het in zit. Maar ook op dit gebied heeft de techniek niet stilgestaan. Glas zonder raam dus! Glas dat als het ware “zweeft” in de lucht, de dragende gebouwstructuur verbergt en maximale transparantie mogelijk maakt.

 

Dit is mogelijk met het systeem van puntbevestigde (ofwel “geschroefde”) structurele gevelbeglazing, dat AGC succesvol ontwikkelde. Een gevelbeglazingstechniek die in Europa steeds populairder is geworden bij architecten en gebouwontwerpers die een maximale lichtdoorlaat en transparantie willen creëren in bijvoorbeeld kantoorgebouwen, autoshowrooms, musea, stations, luchthavens of winkelcentra.

 

Het principe is als volgt: eerst worden, indien noodzakelijk, de gaten en uitsparingen in het glas aangebracht, dat daarna gehard wordt om het voldoende weerstand te geven. Vervolgens worden de beglazingen rechtstreeks op de achterliggende draagstructuur (meestal een metalen geraamte) bevestigd. Dat gebeurt door middel van al of niet in het glas verzonken schroeven of rozetten en speciale achterliggende verbindingsstukken. De dichtheid tussen de beglazingen wordt gegarandeerd door middel van een siliconenkit. Zo kan indien gewenst een bijna perfect vlakke “glashuid” zonder oneffenheden worden verkregen. De onderdelen worden uitgevoerd in zeer sterk roestvrij staal. Hun afwerking vergroot de esthetische waarde van het geheel.

 

De beschrijving van het systeem is wellicht simpel, maar een veilige uitvoering is minder eenvoudig. Alleen een zorgvuldig uitgedacht systeem, dat rekening houdt met het gedrag van glasproducten onder alle mechanische en klimatologische belastingen, en dat steunt op een solide ervaring op dit gebied, leidt tot succes.

 

De producten van AGC beantwoorden aan deze betrouwbaarheidsvereisten, zowel voor wat betreft de glasproducten als het mechanische gedeelte van het systeem. AGC stelt zich op als een echte partner die in staat is om vanaf het ontwerpstadium met kennis van zaken alle noodzakelijke adviezen, voorbereidende berekeningen e.d. te verschaffen.

 

NB. Geschroefde beglazing in dubbelglasuitvoering behoort eveneens tot de mogelijkheden. Hiervoor verwijzen wij u graag naar AGC Flat Glass Nederland Verkoop (tel. 0344 679 922) voor verdere informatie.